zaterdag 31 maart 2007

Galileo? Waar dan?

Vorige week nog uitte de Europese Commissie haar ongenoegen over de traagheid waarmee het Galileo-project vooruit gaat. Volgens de commissie hebben de negen bedrijven die in het consortium zitten het laatste anderhalf jaar niet veel uitgestoken.
Bedoeling is nochtans om tegen 2010 het volledige Galileo up-and-running te hebben.
Dat de Europese Commissie zich daar wat vragen bij stelt is aan te nemen, want het Galileo-project is de duurste EU-investering ooit.

Naast de kostprijs willen ook enkele landen, zoals bijvoorbeeld Nederland, dat dit systeem zo snel mogelijk de lucht in is om het belastingsgeld terug te verdienen door...

...jawel, het rekeningrijden in te voeren vanaf 2011.
Maar moest het systeem niet tijdig van start gaan, dan denkt Nederland ook aan andere toepassingen met gps.

Voor zij die het nog niet goed gevolgd hebben; wat is nu die Galileo?

Galileo is het satellietnavigatiesysteem dat gebouwd wordt door de Europese Unie als aanvulling op het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische GLONASS. Het commerciƫle Europese navigatiesysteem zal in 2010 in gebruik worden genomen.
De belangrijkste politieke bestaansreden van Galileo is behoud van de Europese onafhankelijkheid ten opzichte van Amerika. Toch zal Galileo kunnen samenwerken met GPS om toegang en continuiteit van dit systeem te waarborgen. Galileo is hierbij bedoeld voor gebruik in civiele toepassingen en GPS voor militaire toepassingen.
Alle systemen kennen een zogenaamde 'militaire precisie'. Echter het Europese systeem wordt het nauwkeurigste systeem. Er is bij ontwerp gedacht aan millimeterpositiebepaling, niet alleen voor blinden maar ook aan de bouwsector.
De hoofdreden dat Europa een eigen systeem wilde was vooral het risico dat GPS of GLONASS ook uitgezet kunnen worden, of versleuteld terwijl Europa dit systeem ook belangrijk vindt voor de eigen vliegtuigen en schepen, kortom het systeem moet altijd online zijn voor Europa. (bron: Wikipedia.org)

Geen opmerkingen: